Inkl. moms Skip to main content

Målsætningen

“Vi har en ambition om at tage 100% retur. Det er op til jer, om I vil være med på rejsen, hvor vi sammen forandrer affald til ressourcer.

Én klud og én moppe ad gangen.”

TAKE BACK by NMF
– retursystem til microfiber

Som det er nu, smides brugte mopper og klude ud sammen med den daglige renovation. Det bliver brændt, og værdifuldt materiale går til spilde. Det vil Nordisk Microfiber lave om på og hos Ditlevj.dk vil vi være med på rejsen.

NMF har som de første udviklet og designet et retursystem til microfiberklude og -mopper. De har siden 2020 arbejdet på at udvikle et nyt system, der skal få os til at gentænke, hvordan vi bortskaffer microfiberklude og -mopper. Derfor lancerer de:

TAKE BACK by NMF – retursystem til microfiber

 

Retursystemet er banebrydende, fordi microfiber ikke er et nemt materiale at genanvende. Problemet er, at microfiber er en blanding af primært polyester og polyamid, men også bomuld og viskose, og derfor er genanvendelsen af materialet særdeles svært at gøre.

NMF tog udfordringen op, og det har fået dem ud i mange forskellige løsninger. Lige fra at spinde det til nyt garn og til at omsmelte til plast. Alle muligheder er undersøgt i samarbejde med Teknologisk Institut.

Tag ansvar – Tænk GRØNT

Som nichevirksomhed beskæftiger de sig med microfiber og den grønne omstilling hver dag, derfor var de ikke i tvivl om, at det var dem, der skulle tage ansvaret og gå forrest i den grønne omstilling.

Hvert år bringer de +1.000 tons svanemærket microfiber til det danske marked, som NMF gerne vil tage ansvar for, bliver bortskaffet korrekt. Og i stedet for at lade dem gå op i røg, har de udviklet et retursystem og en genanvendelsesløsning. Og systemet er bygget til at tage 100% retur.

Det er det mest visionære projekt, de har lanceret. Det skubber for alvor til den grønne omstilling, og sætter et nyt niveau for bæredygtighed i rengøringsbranchen. Retursystemet øger i al sin enkelthed genanvendelse og minimerer brug-og-smid-væk.

Se videoen for en kort guide til, hvordan du bruger retursystemet:

NMF afhenter. NMF sorterer. NMF genanvender.

Retursystemet fungerer helt simpelt. Det eneste, I skal gøre, er at putte de brugte klude og mopper i NMF’s returpose. Kravene er få: klude og mopper skal være svanemærkede, og de skal afleveres rene og tørre. De tager imod alle fabrikater, så længe de er svanemærkede.

Når posen er fyldt, sørger den ansvarlige for at bestille afhentning hos NMF. Det er også muligt at fylde flere poser og nøjes med afhentning fx 1-2 gange om året. Efter bestilling af afhentning kommer NMF Transport og afhenter de brugte microfiberprodukter. Alle produkterne neddeles på en dansk tekstilmølle, og bagefter produceres der industriruller af de neddelte fibre. Industrirullen kan erstatte den traditionelle papirrulle i industrien til aftørring, afdækning og absorbering.

Brugere af systemet modtager hvert år et certifikat. Her dokumenteres mængden af genanvendt microfiber, den reducerede CO2-udledning samt besparelsen for vand- og energiforbrug.

Fra affald til ressourcer

De neddelte fibre bliver presset og bundet sammen –og resultatet er genanvendt microfiber på en rulle. De erstatter derfor den traditionelle industrirulle i papir med en industrirulle af genanvendt microfiber. Industrirullen kan bruges til aftørring, opsugning og afdækning.

Det giver målbare positive effekter for miljøet. Faktisk er der 61,5% mindre CO2-udledning, når man sammenligner med en papirrulle produceret af jomfrueligt papir. Beregningerne bag dokumentationen er udarbejdet af Teknologisk Institut, og rapporten for disse kan du læse her.

Se og læs mere om produktet i folderen.

Fremtidens genanvendelse

Med TAKE BACK by NMF har NMF udfordret de ikke-eksisterende løsninger for genanvendelse af microfiber. Men de stopper ikke her. En industrirulle er slutproduktet i version 1.0. Deres mål er, at de i 2025 genanvender udslidt microfiber til nye garner. Garner, som kan bruges til at producere nye microfiberklude og -mopper.

Cirkulær økonomi og verdensmål

I cirkulær økonomi holder de materialer og produkter i et økonomisk kredsløb med højest mulig værdi længst muligt. Modsat lineær økonomi, hvor produkter starter som ressourcer og ender som affald

Retursystemet er med til at beholde materialer i et økonomisk kredsløb, fordi microfiber får et ekstra liv. På sigt bliver i kredsløbet i længere tid – når teknologien kan spinde det til nye garner,

TAKE BACK by NMF bidrager til FN’s verdensmål nr. 12: ansvarligt forbrug og produktion. Helt specifikt til delmål 12.5:

Inden 2030 skal affaldsgenereringen væsentligt reduceres gennem forebyggelse, reduktion, genvinding og genbrug

TAKE BACK by NMF er derfor et konkret tiltag for at gå forrest i den bæredygtige omstilling

Hit enter to search or ESC to close